HTML

Való igaz

Közélet,némi nemiség és a hétköznapok apró,cseprő dolgai az én szememmel és természetesen gyarló életem pillanatai.

Friss topikok

  • hugóca: Kicsit nyersre sikeredett(ami nem szokatlan tőled!),de van sok igazság tartalma;( Küzdök a lelkifu... (2009.09.22. 14:05) Még itt van de már csak D-6 nap...
  • zoomface: ha igazi ferfi lennel akkor surfoztel volna egyet a dunan a we are the world zenejere! aknatuz alatt (2009.06.26. 10:06) Ez egy szürreális reggel...
  • zoomface: neked a legjobb lol (2009.06.24. 16:16) Elérzékenyültem....
  • zoomface: az ilyet a Joizlesnveben kell a exkommunikalni. MOST! (2009.06.24. 13:15) Vége a világnak!!!!
  • Kisember: A dudálásodat és a kárörvendésedet leszámítva jó kis írás.A duda nem nevelésre, hanem balesetek el... (2009.06.24. 09:44) Válság a f@szomat!

Az első új bejegyzésem,sokkoló!

Kentetsu 2009.04.03. 12:40


Sziasztok!

Visszatértem picit másként , de szerintem csak jobb lesz így!
Az első bejegyzésemet egy cikk ihlette , amit a minap olvastam.Finoman szólva is elgondolkodtató.Ez lényeges eltér az eddigi stílustól.Nem lesz picit sem vidám és vicces..

Érdekelne,hogy még meddig tudjuk Földanyát szipolyozni?
Jelen pillanatban mindenki azzal van elfoglalva,hogy gazdasági válság így-gazdasági válság úgy...
Pedig ez az egész csupán bizonyos pénzügyi és politikai körök ügyeskedése még több vagyon harácsolásához.Közben pedig véres konfliktusok zajlanak a világban,Észak-Korea rakétát lő fel az űrbe - reszkess nyugati világ ! -,Irán egyre jobban halad az atomprogramjával.Emberek halnak éhen és szomjan olyan országokban,ahol elképzelhetetlen gazdagság rejtőzik a földben...és elérkeztünk az általam legjobban nehezményezett kérdéshez.A FÖLDANYA!!
Bazze , hát nem vesszük észre , hogy ez a kurva nagy gazdasági növekedés - ami most mesterséges pause- ba került - hazavágja a földet.
Igenis van globális felmelegedés!Szélsőséges időjárás és természeti katasztrófák tömege nem elég bizonyíték?Mi kell még , hogy megváltozzon a gondolkodásunk?
Megyek az utcán és szemét borít mindent és nem csak azért mert egyre kevesebb a közteres fizikai melós - segélyből élőket ki az utcára takarítani mellesleg ! - aki takarítson,hanem mert a büdös , zsíros rohadék a terepjáró ablakán úgy dobja ki a mindennemű szemetét,mintha azért jutalom járna.
Csikkek? - Ki az ablakon!
Műanyag zacskó ? - Ki az ablakon!
Papír? - Ki az ablakon!
Üveg és bármi más? - Ki azon a kurva ablakon MI PARASZT!?!Nesze egy pofon,vagy 100!!

Bocsánat a hangnemért,de ezen mindig felhúzom magamat...
Na szóval picit lenyugodva egy kis tényfeltárás az fentebb említett cikk alapján.

Érdekesmód az USA Környezetvédelmi Iroda készítette egy felmérést - nem is tudtam , hogy van ilyen.A kyotói egyezményt bezzeg nem írták alá,bár úgy fest az Obama képviselte új irányvonal talán változást hozhat itt is. - ,miszerint a világon elhasznált műanyag zacskók száma 500 billió és 1 trillió közé tehető / National Geographic News 2003 /.Hihetetlen számadat...
a kérdés pediglen az,hogy mi lesz ezzel a rengeteg szeméttel?
Újrahasznosítják vajon? Ááá dehogy ! Az nem gazdaságos , olcsóbb újat csinálni.

"A zacskók feldolgozása kemény gazdasági nehézségekbe ütközik: Egy tonna zacskó feldolgozása 4,000$, amit a piacon csak 32$ tudnak értékesíteni”
Jared Blumenfeld
(Director of San Francisco's Department of the Environment)

Igy csupán 1% ami visszakerül a használatba. A többi?
Egy 1975-ös tanulmány szerit a tengerjáró hajók évenként - sok egyéb hulladék mellett - 8 millió font műanyagot dobnak a tengerbe. Ez az oka annak, hogy földünk szemét-dombjai még nem telítettek müanyaggal.

Okos elgondolás,lévén a műanyag "nem úszik" a vizen,ezért elsüllyed .... na ja.
A gond csak az,hogy avizeink ,legyen az tenger,vagy csak egy patak kapcsolatban állnak egymással.Olyan ez az egész rendszer mint egy érhálózat,a Föld érhálózata.
Igy sikeresen elértük azt,hogy az egész bolygót szép lassan,de biztosan ellepi a szemét.



Legyünk bárhol a saját szemetünk mindig utolér.Olyan mint egy leegyszerűsített karmikus folyamat.Ha valakit nyakon öntünk a balkonról egy kis kakival,akkor tuti,hogy másnap egy egész galamb csapat fog minket nyakon szarni!!A műanyag a vízcsatornákon keresztül eljut mindenhova.








Műanyag zacskót találtak már az északi sarkkörön belül, és délen a Falkland Szigetek közelében is.Amerikában a partra mosott törmelékek több mint 10 százalékát műanyag zacskók teszik ki.








Aztán élvezhetjük a
következményeket.Ami nem csupán az esztétikum hiányosságaiban és az élhető környezet elvesztésében mutatkozik meg. Azon túl,hogy nem elég egy életöltő ahhoz, hogy elbomoljon ,még a napfény is reakcióba lép a műanyaggal igy
idővel kisebb, mérgezőbb
petro-polymerekké válnak,amelyek végül is a talajt és a vízi utakat fertőzik meg. Már ez önmagában is elég rémísztő szerintem.De...





ezek a mikroszkópikus részecskék csont nélkül eljutnak a tápláléklánc minden résztvevőjéhez.Na ki még a tagja ennek a láncnak az állatokon kívül?
Úgy van..a legnagyobb állat,az ember!
















De az igazi katasztrófa az állatvilágot érinti.Lévén ők közvetlenül a mi szemetünkben kénytelenek élni és létezni.A tengeri élet majdnem 200 faja: delfinek, teknősök, bálnák, stb. pusztul el az eldobott műanyagok által. A madarak belegabalyodnak a hulladékba és éhen halnak,vagy a lenyelés veszélye is fenyegeti a fajokat.Az étellel összetévesztett műanyag pusztulást okoz.

Én úgy gondolom itt az ideje a szemlélet váltásnak.Mit tehetünk?
Mindig vigyünk magunkkal vásárláshoz szatyrot.Ha van rá módunk váltsunk textil bevásárló táskákra.Egyrészt tovább tudjuk használni, másrészt picit tovább élhetne pár állatfaj a földön.
A világban több országban fizetni kell a zacskókért,vagy adót vetettek ki rá és ezáltal mérhetően csökkent a számadat.
De ha valaki a gazdasági oldaláról is szeretné látni a kérdést annak elárulom,hogy a műanyag zacskók poliethylénbôl készülnek, melynek az alapja ásványolaj.Kína évente 37 millió hordó olajat takarít meg, mivel megszüntette az ingyen zacskók számát.
Még ez sem elég?Akkor mi kell még?
Igenis vigyél magaddal szatyrot,vagy vidd kézben!
Ne használd a műanyag zacskókat maximum arra,hogy a kutyaszart felszedd a kutyád után!Nekem sem esik nehezemre bazze!!!!
Na szép napot és csinálj kevesebb szemetet és ételt se dobj ki!Edd meg mert elveszem!





Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valoigaz.blog.hu/api/trackback/id/tr941369036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása